Home » Analisis Fundamental Menggunakan Indicator Ekonomi

Analisis Fundamental Menggunakan Indicator Ekonomi

Dalam artikel kali ini, kami kongsikan senarai indicator ekonomi yang berguna untuk analisis fundamental. Sebilangan besar ahli ekonomi bercakap tentang hala tuju ekonomi, itulah yang mereka lakukan. Tetapi sekiranya anda tidak menyedari, banyak ramalan mereka salah. Sebagai contoh, bekas pengerusi Federal Reserve Bank, Ben Bernanke yang membuat ramalan pada tahun 2007 bahawa Amerika Syarikat tidak mengalami kemelesetan. Beliau selanjutnya mendakwa bahawa pasaran akan terus kukuh. Seperti yang kita tahu sekarang, ramalan beliau salah.

 

Oleh sebab ramalan para pakar ekonomi tidak boleh dipercayai, sengaja atau tidak sengaja, penting untuk anda sendiri mengembangkan pemahaman anda mengenai ekonomi dan faktor-faktor pembentukannya. Memberi perhatian kepada petunjuk ekonomi dapat memberi anda idea ke mana arah tuju ekonomi sehingga anda dapat merancang kewangan dan bahkan kerjaya anda dengan sewajarnya. Terdapat dua jenis petunjuk ekonomi yang anda perlu perhatikan :

 

1. Leading indicator – kerap berubah bergantung kepada penyesuaian ekonomi. Walau bagaimanapun ia boleh digunakan untuk meramal trend masa depan.

2. Lagging indicator – mencerminkan prestasi ekonomi dan ia hanya dapat dilihat setelah trend atau corak ekonomi telah terbentuk.

 


Analisis fundamental
Foto : Financial Times

Leading Indicator

Leading indicator berpotensi untuk meramalkan ke mana hala tuju ekonomi. Ia digunakan untuk melaksanakan atau mengubah program dalam menghadapi kemelesetan atau peristiwa negatif dalam ekonomi. Antara indicator utama adalah seperti berikut :

 

1. Pasaran saham
2. Aktiviti pembuatan
3. Tahap inventori
4. Jualan runcit
5. Permit bangunan
6. Pasaran perumahan
7. Tahap permulaan perniagaan baru

 


analisis fundamental
Foto : Business Standard

 

Lagging Indicator

Tidak seperti leading indicator, lagging indicator hanya mencerminkan keadaan yang sudah berlaku. Walaupun ia tidak memberitahu kita hala tuju ekonomi, tetapi ia menunjukkan bagaimana ekonomi mengalami perubahan dari masa ke masa dan dapat membantu kita dalam mengenalpasti arah aliran jangka panjang. Antara lagging indicator utama adalah seperti berikut :

 

1. Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP)
2. Pendapatan dan upah
3. Kadar pengangguran
4. Indeks Harga Pengguna (Inflasi)
5. Nilai mata wang
6. Kadar faedah
7. Keuntungan korporat
8. Imbangan perdagangan
9. Harga komoditi

 


Kesimpulan

Oleh kerana kesihatan ekonomi berkait rapat dengan sentimen pengguna seperti yang dapat dilihat oleh petunjuk jualan runcit, ahli politik lebih suka memutar belit data atau memanipulasinya. Atas sebab itu, untuk melihat keadaan ekonomi secara tepat, anda mesti bergantung pada analisis sendiri atau analisis pihak lain yang tidak mempunyai agenda tertentu.

 

Perlu diingat bahawa kebanyakan petunjuk ekonomi saling berkait. Dengan mempertimbangkan gambaran keadaan ekonomi secara keseluruhan, anda boleh membuat keputusan dengan lebih baik dalam merancang kewangan dan pelaburan.

 

Baca juga : The Castle In The Air Theory

 

The study of economy usually shows us that the best time for purchase was last year. – Woody Allen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.