Home » Bagaimana Kadar Faedah Mempengaruhi Nilai Mata Wang

Bagaimana Kadar Faedah Mempengaruhi Nilai Mata Wang

Kadar faedah yang tinggi di sesebuah negara boleh meningkatkan nilai mata wang negara itu berbanding negara yang menawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, dalam pasaran mata wang jarang wujud formula yang begitu mudah. Walaupun kadar faedah boleh menjadi faktor utama yang mempengaruhi nilai mata wang dan kadar pertukaran, penentuan muktamad kadar pertukaran mata wang dengan mata wang lain adalah hasil daripada beberapa elemen yang saling berkaitan yang mencerminkan keadaan kewangan keseluruhan sesebuah negara berbanding negara lain.

 

Faktor Dalam Nilai Mata Wang

Secara amnya, kadar faedah yang lebih tinggi meningkatkan nilai mata wang sesebuah negara. Kadar faedah yang lebih tinggi cenderung untuk menarik pelaburan asing, meningkatkan permintaan dan nilai mata wang sesebuah negara. Sebaliknya, kadar faedah yang lebih rendah cenderung kurang menarik untuk pelaburan asing dan mengurangkan nilai relatif mata wang.

 

Sifir mudah ini dirumitkan oleh pelbagai faktor lain yang turut memberi kesan kepada nilai mata wang dan kadar pertukaran. Salah satu faktor utama yang merumitkan ialah hubungan yang wujud antara kadar faedah yang lebih tinggi dan inflasi. Bank pusat sering menaikkan kadar faedah sebagai tindak balas kepada peningkatan inflasi dalam usaha untuk menyejukkan ekonomi yang terlalu panas. Tetapi jika inflasi meningkat terlalu cepat, ia boleh menurunkan nilai mata wang dengan lebih cepat.

 

Kadar faedah sahaja tidak menentukan nilai mata wang. Dua faktor lain :

 

1. Kestabilan politik dan ekonomi
2. Permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan sesebuah negara

 

Bagaimana Kadar Faedah Mempengaruhi Nilai Mata Wang

 

Imbangan perdagangan (trade balance) sesebuah negara antara import dan eksport juga boleh menjadi faktor penting dalam menentukan nilai mata wang. Ini kerana permintaan yang lebih besar untuk produk negara bermakna permintaan yang lebih besar untuk mata wang negara tersebut. Keluaran dalam negara kasar (GDP) juga merupakan data yang dipertimbangkan oleh penganalisis dan pelabur dalam menilai mata wang tertentu. Satu lagi faktor penting ialah tahap hutang sesebuah negara. Tahap hutang yang tinggi walaupun boleh diurus untuk tempoh masa yang singkat, boleh membawa kepada kadar inflasi yang tinggi dan akhirnya mencetuskan penurunan nilai mata wang.

 

Politik, Ekonomi Dan Nilai Mata Wang

Amerika Syarikat baru-baru ini dengan jelas menggambarkan kepentingan kritikal terhadap keseluruhan persepsi kestabilan politik dan ekonomi sesebuah negara berhubung dengan penilaian mata wangnya. Apabila hutang kerajaan Amerika Syarikat dan pengguna meningkat, bank pusat, Federal Reserve Bank (Fed), bertindak untuk mengekalkan kadar faedah menghampiri sifar dalam usaha untuk merangsang ekonomi. Apabila ekonomi pulih dan berkembang, Fed bertindak balas dengan menaikkan kadar faedah secara berperingkat.

 

Walaupun dengan kadar rendah, dolar A.S masih menikmati kadar pertukaran yang menggalakkan berbanding dengan mata wang kebanyakan negara lain. Ini sebahagian besar disebabkan oleh fakta bahawa Amerika Syarikat mengekalkan kedudukan sebagai mata wang rizab untuk sebahagian besar dunia. Selain itu, dolar A.S masih dianggap sebagai tempat selamat (safe haven) apabila ekonomi dunia dalam keadaan tidak menentu.

 

Dapatkan 30 USD Trade Bonus

Baca juga : Apa Itu Kemelesetan Ekonomi?

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Bagaimana Kadar Faedah Mempengaruhi Nilai Mata Wang

Leave a Reply

Your email address will not be published.