Home » Cara Menggunakan Data PPI Dalam Trading

Cara Menggunakan Data PPI Dalam Trading

PPI bermaksud Producer Price Index, yang merupakan antara data ekonomi penting. Data PPI dikeluarkan pada minggu kedua setiap bulan. Trader boleh menggunakan PPI sebagai leading indicator untuk meramalkan inflasi pengguna yang diukur oleh data Consumer Price Index (CPI). PPI ialah penting kerana kesan isyaratnya terhadap jangkaan inflasi masa hadapan. PPI dipantau kerana hubungan positif antara inflasi dan kadar faedah. Perubahan kadar faedah boleh mempengaruhi pasangan mata wang.

 

Apa Itu Data PPI?

PPI ialah indeks harga pengeluar. Data ini mengukur perubahan dalam harga barangan siap dan perkhidmatan yang dijual oleh pengeluar. Data PPI mewakili perubahan bulanan dalam harga purata sekumpulan barangan yang dibeli oleh pengilang.

 

Bagaimana Data PPI Dikira?

PPI meneliti tiga kawasan pengeluaran :

1. Berasaskan komoditi
2. Berasaskan industri
3. Berasaskan pemprosesan

 

Data PPI dikeluarkan oleh Bureau of Labor Statistics, PPI dicipta menggunakan data yang dikumpul daripada tinjauan mel ke atas peruncit yang dipilih melalui proses persampelan sistematik semua firma yang disenaraikan dalam Unemployment Insurance System. Trader boleh melihat perubahan dalam PPI dinyatakan dalam peratusan perubahan tahun ke tahun atau bulan ke bulan.

 

PPI Dan Inflasi

Perubahan positif dalam indeks PPI memberi bayangan bahawa kos sedang meningkat dan pada akhirnya, kenaikan harga itu akan dirasai oleh pengguna. Jika kesan kenaikan harga cukup besar, akan terdapat peningkatan dalam angka Consumer Price Index (CPI).

 

Cara Trade Data PPI

 

Inflasi Dan Kesan Kepada Ekonomi

Peningkatan dalam tahap harga umum adalah baik untuk ekonomi tetapi hanya apabila ia terkawal. Apabila permintaan untuk barangan dan perkhidmatan meningkat, perniagaan mesti meningkatkan perbelanjaan modal dan mengupah lebih ramai pekerja untuk meningkatkan pengeluaran mereka bagi memenuhi permintaan yang tinggi. Masalah timbul apabila harga meningkat secara mendadak, mengakibatkan penurunan dalam kuasa beli beli wang sesebuah negara. Dalam usaha untuk memerangi hakisan kuasa beli, bank pusat perlu mengurangkan inflasi dengan menaikkan kadar faedah.

 

Kesan PPI Terhadap Mata Wang

Apabila bercakap tentang wang, sentiasa ada pertukaran. Individu boleh menyimpan wang dan memperoleh faedah atau mereka boleh membelanjakan wang serta-merta tanpa memikirkan sebarang pembayaran faedah. Sekiranya PPI meningkat, ia boleh menyebabkan kadar faedah meningkat. Apabila kadar faedah meningkat, memilih untuk menyimpan wang kelihatan lebih menarik kerana ganjaran faedah lebih besar berbanding sebelumnya. Sekiranya ramai yang menyimpan berbanding berbelanja, nilai mata wang akan menjadi lebih kukuh.

 

Baca juga : Perniagaan Di Zaman Stagflasi

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Producer Price Index

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.