Home » Bagaimana Keadaan Dunia Selepas Lockdown Berakhir

Bagaimana Keadaan Dunia Selepas Lockdown Berakhir

Bagaimana keadaan dunia selepas lockdown berakhir? China mungkin ada jawapannya. China melonggarkan arahan lockdown pada bulan Februari yang lalu. Kilang-kilang mula sibuk dan jalan raya tidak lagi kosong. Keadaan jauh lebih baik berbanding ketika lockdown tetapi ia jauh berbeza dari normal. Sektor pengangkutan awam dan penerbangan domestik turun sepertiga. Perbelanjaan pengguna seperti restoran telah menurun sebanyak 40%. Orang ramai dibebani oleh kesempitan kewangan dan ketakutan terhadap gelombang kedua covid-19.

 

Kebankrapan dan pengangguran meningkat sebanyak tiga kali ganda. Sekiranya negara yang kaya menderita dengan kesan ekonomi, kehidupan sudah tentu akan menjadi sukar dan nasib negara-negara lain yang mundur mungkin menjadi lebih buruk lagi. Sekurang-kurangnya sehingga vaksin berjaya ditemui, kejatuhan dalam pertumbuhan (GDP) negara Amerika Syarikat akan menjadi yang terbesar sejak Perang Dunia Kedua (WWII). Semakin meningkat kes covid-19, semakin besar kesannya terhadap ekonomi, sosial dan politik.

 

Bagaimana Lockdown Memberi Kesan Pada Ekonomi?

Lockdown menyebabkan kerosakan yang besar dalam ekonomi. Harus diingat bahawa lockdown adalah proses, bukan peristiwa. Maksudnya walaupun lockdown akan berakhir nanti, tetapi kesannya tidak akan terhenti begitu saja. Dunia kini dibelenggu dengan ketidakpastian. Kita tidak tahu banyak mengenai penyakit ini, termasuk kemungkinan covid-19 akan mencapai kemuncak yang kedua. Di Amerika Syarikat, banyak negeri melonggarkan social distancing, rakyat negara itu mengatakan bahawa mereka tidak selesa mengunjungi pusat membeli-belah. Ketika Jerman membenarkan kedai-kedai kecil dibuka pada minggu lalu, pelanggan menjauhkan diri.

 

Ekonomi Dunia Selepas Lockdown
Lockdown di Jerman, gereja Cologne mula dibuka (sumber : detik news)

Banyak perniagaan terjejas dan menghadapi pengurangan dalam permintaan. Dalam tinjauan yang dibuat oleh Goldman Sachs pula, hampir dua pertiga pemilik perniagaan kecil di Amerika Syarikat mengatakan bahawa wang simpanan mereka akan habis dalam masa kurang dari tiga bulan. Minggu ini, bos Boeing memberi amaran bahawa perjalanan udara akan merosot selama dua atau tiga tahun. Pelaburan yang merangkumi kira-kira seperempat GDP akan jatuh, bukan hanya untuk menjimatkan wang tunai, tetapi juga kerana risiko tidak dapat dijangka. Ini menjadi antara sebab untuk kita fikirkan bahawa kenaikan pasaran saham baru-baru ini mempunyai asas yang lemah.

 

Oleh sebab industri terjejas teruk, pengangguran akan menjadi tinggi dan pekerjaan akan sukar diperolehi. Di Eropah sekarang, lebih 30 juta pekerja, seperlima dari tenaga buruh, berada dalam skim khas di mana negara yang membayar gaji mereka. Tidak ada siapa tahu berapa lama ia akan bertahan. Perusahaan yang dapat bertahan dengan covid-19 dengan mengurangkan kos dan mencari cara kerja baru dapat meningkatkan produktiviti. Tetapi orang ramai yang meninggalkan pekerjaan terlalu lama, mereka mungkin akan kehilangan kemahiran apabila lockdown berakhir.

 

Kemelesetan yang lama dan dalam akan melanda. Kadar kematian akan meningkat. Kesihatan akan merosot. Semuanya akan membawa kepada tuntutan pembaharuan. Begitu juga kesedaran bahawa beban tidak adil telah ditanggung oleh orang biasa. Orang Amerika yang berpendapatan kurang dari $20,000 setahun dua kali lebih besar kemungkinan kehilangan pekerjaan. Ekonomi China hari ini sedang meneroka lembah baru yang tidak menyenangkan.

 

Dan seluruh dunia mengikuti langkahnya dengan tidak pasti. Apa pun yang berlaku nanti, sudah pasti ianya lebih baik berbanding lockdown. Langkah-langkah yang diambil untuk melawan pandemik di seluruh dunia telah membawa kerugian yang luar biasa dalam ekonomi. Walau bagaimanapun, tidak semua sektor dalam ekonomi menunjukkan prestasi buruk. Langganan baru Netflix telah meningkat sebanyak dua kali ganda dari kadar biasa pada suku pertama tahun ini. Sebahagian besar pertumbuhan itu datang pada bulan Mac.

 

Di Amerika Syarikat, penurunan pendapatan secara tiba-tiba dalam perkhidmatan perkongsian perjalanan Uber pada bulan Mac dan April sebahagiannya berjaya diseimbangkan dengan kenaikan pendapatan dalam unit penghantaran makanannya. Namun, ekonomi secara umumnya adalah suram. Data dari Womply, sebuah firma yang memproses transaksi perniagaan kecil di Amerika Syarikat, menunjukkan bahawa perniagaan di semua sektor telah kehilangan pendapatan yang besar. Restoran, bar dan perniagaan rekreasi terjejas teruk. Pendapatan menurun kira-kira dua pertiga sejak 15 Mac.

 

Perjalanan dan pelancongan mungkin mengalami kerugian terburuk. Di Eropah, di mana pelancongan menyumbang sekitar 4% daripada GDP, jumlah orang yang melakukan perjalanan dengan pesawat turun dari 5 juta kepada 50,000. Pada 19 April, kurang dari 5% bilik hotel di Itali dan Sepanyol yang dihuni. Lockdown seperti di Itali dikaitkan dengan penurunan GDP sebanyak 25%. Langkah-langkah untuk mengawal virus sambil memastikan ekonomi berjalan lancar seperti di Korea Selatan, atau menamatkan lockdown seperti di China, dikaitkan dengan penurunan GDP sebanyak 10%.

 

Kajian yang dijalankan oleh Niels Johannesen dari Copenhagen University dan rakan-rakannya mendapati bahawa corak perbelanjaan agregat di Sweden dan Denmark selama beberapa bulan terakhir kelihatan berkurang. Keadaan dunia yang kurang percampuran sosial ini tidak semestinya menjadi berita buruk bagi semua perusahaan. UBS melaporkan bahawa semakin ramai penduduk China mengatakan bahawa virus tersebut telah meningkatkan keinginan mereka untuk membeli kereta. Mungkin untuk mengelakkan risiko jangkitan apabila menggunakan pengangkutan awam.

 

Mahukan kereta tidak bermaksud mereka mampu memilikinya. Penurunan perbelanjaan mencerminkan bahawa sebilangan orang mempunyai wang yang jauh lebih sedikit selepas pasca lockdown. Tidak semua orang yang kehilangan pekerjaan dapat mencari pekerjaan baru dengan cepat kerana terdapat sedikit sahaja permintaan untuk perkhidmatan berintensifkan pekerja seperti riadah dan perhotelan. Mereka yang memiliki pekerjaan juga tidak merasa selamat. Sejak penghujung Mac, ramai yang bimbang dengan pemotongan gaji. Hutang tetap berjalan. Semua ini menunjukkan kadar penjimatan yang tinggi di masa hadapan akan menyebabkan perbelanjaan dan penggunaan menjadi rendah.

 

Lockdown covid-19
Jepun dijangka lanjutkan tempoh darurat untuk sebulan lagi (Sumber : Metro)

Pengakhiran lockdown akan memberi kelonggaran, baik secara emosi dan juga fizikal. Namun, ekonomi akan menjadi lebih rapuh, ia akan menjadi kurang inovatif dan menjadi lebih tidak adil. Selain itu, jadikan kelemahan yang lalu sebagai contoh. Kembalinya dunia ke kebiasaan mungkin hanya sekejap. Kawasan-kawasan yang nampaknya telah mengawal penyebaran virus, termasuk Singapura dan utara Jepun telah menerapkan kembali sekatan yang lebih ketat sebagai tindak balas terhadap kenaikan kes jangkitan baru. Sekiranya negara-negara yang mengenakan peraturan social distancing dengan ketat dapat mencegah kemunculan kembali virus, negara-negara lain mungkin perlu mengikutinya juga. Dengan peraturan yang berubah-ubah, akan terasa sukar untuk masyarakat membuat perancangan minggu ke minggu, apa lagi berbulan-bulan.

 

Tingkah laku ekonomi akan jauh lebih sukar untuk diramalkan. Tidak ada yang benar-benar tahu berapa lama syarikat-syarikat dapat bertahan dari segi kewangan. Peningkatan kebankrapan korporat dan individu, nampaknya mungkin akan berlaku walaupun kerajaan berusaha untuk mencegahnya. Sejak kebelakangan ini kebankrapan di China mula meningkat berbanding tahun lalu. Pada 28 April, HSBC, salah sebuah bank terbesar di dunia, melaporkan hasil yang lebih buruk daripada yang dijangkakan, sebahagiannya kerana kerugian kredit yang lebih tinggi.

 

Tambahan pula, wabak ini mempunyai norma dan konvensyen mengenai bagaimana agen ekonomi bertindak. Di Britain, penyewa komersil yang membayar sewa mereka tepat pada waktu telah menurun dari 90% kepada 60% pada suku pertama tahun ini. Di Amerika Syarikat pula semakin ramai penyewa yang tidak mampu membayar sewa mereka. Penguatkuasaan kontrak turut menjadi lebih sukar disebabkan banyak mahkamah ditutup dan interaksi sosial terhenti. Ini mungkin paling berbahaya di mana sektor ekonomi yang lemah akan menjangkiti sektor yang sihat.

 

Laporan yang diterbitkan oleh Scott Baker dari Northwestern University baru-baru ini menunjukkan bahawa ketidaktentuan ekonomi berada pada tahap tertinggi. Fakta ini disokong oleh hasil tinjauan mingguan dari Moody’s Analytics, sebuah firma penyelidikan, yang mendapati bahawa keyakinan pelaburan perniagaan jauh lebih rendah berbanding semasa krisis kewangan 2007-2008. Indeks yang mengukur aktiviti pembinaan bukan kediaman di Amerika Syarikat juga telah mencapai tahap terendah. Keruntuhan pelaburan menunjukkan bahawa ekonomi kurang inovatif.

 

Keadaan ekonomi negara selepas covid-19
Credit : SnapComms

Kajian lain pula menunjukkan bahawa bekerja dari rumah kurang produktif. Selain itu, proses merancang projek baru juga menjadi amat sukar. Sesetengah individu masih lagi menggunakan peralatan lama dengan sambungan internet yang lemah. Nick Bloom dari Stanford University menganggap bahawa akan ada penurunan yang mendadak dalam permohonan paten pada tahun 2021. Perbezaan jantina dalam produktiviti turut menunjukkan masalah besar dan menjadi tidak adil. Ekonomi yang diatur secara bebas yang beroperasi dengan kapasiti penuh cenderung memiliki kadar pengangguran 4-5%. Normal baru akan mempunyai kadar pengangguran yang lebih tinggi. Penurunan dalam pengeluaran juga akan mengurangkan peluang pekerjaan secara tidak seimbang. Kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat adalah sekitar 15-20%.

 

Semakin lama pandemik Covid-19 bertahan, semakin banyak ketidaksamaan akan berlaku dalam ekonomi. Orang yang sudah menduduki jawatan tertinggi, sebahagian besarnya adalah mereka yang berumur. Mereka mungkin sebenarnya lebih selesa bekerja dari rumah. Orang muda pula akan kehilangan kepakaran dan bimbingan dari senior mereka. Ringkasnya, ekonomi yang baru akan menjadi berbeza secara asasnya.

 

Baca juga : Era Baru Nuklear

 

About Post Author

2 thoughts on “Bagaimana Keadaan Dunia Selepas Lockdown Berakhir

  1. Rasanya negara yang mengamalkan sistem kapitalis mungkin akan terjejas lebih teruk berbanding negara yang mengamalkan sistem ekonomi sosialis? Macam peristiwa sebelum teori keynes diperkenalkan( dasar perlibatan kerajaan dalam ekonomi) teori invisible hand market tak mampu menstabilkan pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.