Home » Era Baru Nuklear

Era Baru Nuklear

Seratus hari yang lalu, Vladimir Putin melancarkan pencerobohan ke atas Ukraine dengan memberi amaran tentang serangan nuklear. Putin turut mengancam negara-negara yang mengganggu dengan ugutan,

 

“Tidak kira siapa yang cuba menghalang kami atau lebih-lebih lagi mengancam negara dan rakyat kami, mereka mesti tahu bahawa Rusia akan bertindak balas dengan segera, dan akibatnya akan menjadi seperti yang anda tidak pernah lihat sepanjang sejarah.”

 

Stesen TV Rusia sejak itu telah mempengaruhi penonton dengan bercakap tentang Armageddon. Walaupun Rusia tidak pernah menggunakan bom di Ukraine, Putin telah mengubah perintah nuklear. Selepas ugutannya, Nato mengehadkan sokongan yang ditawarkan, dengan dua kesan yang lebih membimbangkan. Pertama, negara yang terdedah akan merasakan bahawa pertahanan terbaik terhadap pencerobohan bersenjata nuklear adalah dengan memiliki senjata mereka sendiri. Kedua, negara bersenjata nuklear yang lain akan percaya bahawa mereka boleh mendapat manfaat dengan meniru taktik Vladimir Putin.

 

Perang Nuklear

 

Bahaya nuklear semakin meningkat sebelum pencerobohan. Korea Utara mempunyai berpuluh-puluh kepala peledak. Iran, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), mempunyai cukup uranium untuk bom pertamanya. Walaupun perjanjian permulaan baru Rusia dan Amerika Syarikat akan mengehadkan peluru berpandu balistik antara benua sehingga 2026, ia tidak meliputi senjata seperti torpedo nuklear. Pakistan sedang menambah senjatanya. China tidak ketinggalan memodenkan kuasa nuklearnya.

 

Semua perkembangan ini mencerminkan kelemahan moral yang menghalang penggunaan senjata nuklear. Apabila ingatan tentang Hiroshima dan Nagasaki semakin pudar, ramai yang gagal memahami impaknya. Walaupun Vladimir Putin mungkin berbohong, ancamannya memakan jaminan keselamatan yang diberikan kepada negara bukan nuklear.

 

Pada tahun 1994, Ukraine menyerahkan senjata nuklear bekas Soviet di wilayahnya sebagai pertukaran untuk aku janji dengan Rusia, Amerika Syarikat dan Britain bahawa mereka tidak akan diserang. Dengan merampas Crimea dan menyokong pemisah di wilayah Donbas pada 2014, Rusia secara terang-terangan memungkiri janji itu.

 

Ini memberikan alasan tambahan kepada negara yang terdedah untuk menggunakan nuklear. Iran mungkin sedang membuat penilaian. Sekiranya Iran menguji senjata mereka, bagaimana Arab Saudi dan Turki akan bertindak balas? Korea Selatan dan Jepun, yang kedua-duanya mempunyai pengetahuan untuk mempersenjatai diri, akan kurang mempercayai komitmen Barat untuk melindungi mereka.

 

Dalam beberapa dekad selepas perang dunia kedua, kuasa nuklear mempertimbangkan untuk menggunakan senjata atom dalam peperangan. Tetapi dalam setengah abad yang lalu, amaran sedemikian telah dikeluarkan hanya terhadap negara seperti Iraq dan Korea Utara. Vladimir Putin berbeza kerana beliau menggunakan ancaman atom untuk membantu pasukan pencerobohnya memenangi perang konvensional.

 

Perang Nuklear

 

Sokongan Nato kepada Ukraine menjadi lebih kuat daripada yang dijangkakan. Tetapi pihak Nato telah teragak-agak untuk menghantar senjata ofensif seperti pesawat. Walaupun presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, telah menghantar sejumlah besar senjata, minggu ini beliau menolak daripada membekalkan peluru berpandu yang boleh menyerang sehingga ke dalam negara Rusia.

 

Nato seolah-olah sedang berfikir bahawa Ukraine harus mencari jalan penyelesaian sendiri dengan Rusia, kerana kekalahan Vladimir Putin boleh menyebabkan Rusia terdesak dan akibat yang lebih teruk akan menanti. Dengan logik sebegitu, China boleh mengenakan syarat yang sama jika mereka menyerang Taiwan dengan alasan bahawa pulau itu sudah menjadi wilayah China. Lebih banyak negeri mungkin mengumpulkan lebih banyak senjata. Itu akan melanggar Perjanjian Non-Proliferasi Nuklear.

 

Joe Biden menulis minggu ini bahawa Amerika Syarikat tidak mengesan sebarang persiapan tetapi negara-negara seperti China, India, Israel dan Turki yang mempunyai akses kepada Rusia harus memberi amaran kepada Putin. Melindungi Ukraine daripada serangan nuklear adalah penting tetapi ia tidak mencukupi.

 

Dunia juga mesti memastikan bahawa Putin tidak berjaya dalam pencerobohannya kali ini. Jika sebaliknya, Putin mungkin percaya bahawa taktiknya berjaya, beliau akan mengeluarkan lebih banyak ancaman nuklear pada masa hadapan. Negara lain akan mengikut jejaknya. Oleh itu, Ukraine memerlukan senjata lebih canggih, bantuan ekonomi dan sekatan ke atas Rusia untuk memaksa tentera Putin berundur.

 

 
Baca juga : Hubungan Antara Kadar Faedah Dan Mata Wang

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Dapatkan 30 USD Percuma

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.