Home ยป Karl Marx Pengasas Kapitalisme Dan komunisme

Karl Marx Pengasas Kapitalisme Dan komunisme

Karl Marx pengasas kapitalisme dan komunisme
Karl Marx pengasas kapitalisme dan komunisme

Karl Marx (1818-1883) merupakan seorang ahli falsafah, pengarang, ahli teori sosial, dan ahli ekonomi. Beliau terkenal dengan teorinya iaitu kapitalisme dan komunisme. Marx, bersama dengan Friedrich Engels, menerbitkan Manifesto Komunis pada tahun 1848.

Kemudian, beliau menulis Das Kapital (jilid pertama diterbitkan di Berlin pada tahun 1867; jilid kedua dan ketiga diterbitkan secara anumerta pada tahun 1885 dan 1894), yang membincangkan teori nilai pekerja. Ironinya, Marx fasih menggambarkan eksploitasi kelas pekerja dan secara peribadi gagal untuk mempertahankan hak pekerja untuk jangka masa yang panjang.

 

Kehidupan Awal

Karl Marx dilahirkan di Trier, Prussia (sekarang Jerman), pada 5 Mei 1818, bapanya merupakan seorang peguam berbangsa Yahudi yang memeluk agama Lutheranisme. Marx mempelajari undang-undang di Bonn dan Berlin. Di Berlin, beliau diperkenalkan dengan falsafah G.W.F. Hegel. Marx terlibat dalam gerakan radikal pada usia muda melalui Young Hegelians, sekumpulan pelajar yang mengkritik organisasi politik dan agama pada masa itu.

Beliau mendapat gelaran doktor dari University of Jena pada tahun 1841. Oleh kerana kepercayaan radikalnya, ia telah menghalang Karl Marx untuk mendapatkan kedudukan dalam akademik, jadi sebagai gantinya, beliau mendapatkan pekerjaan sebagai wartawan dan seterusnya menjadi editor di Rheinische Zeitung, sebuah surat khabar liberal di Cologne.

Setelah lama berada di Prussia, Marx berpindah ke Perancis untuk seketika, dan di situlah beliau bertemu dengan Friedrich Engels. Beliau diusir dari Perancis dan kemudian tinggal sementara di Belgium sebelum berpindah ke London di mana dia menghabiskan sisa hidupnya dengan isterinya.

Marx meninggal kerana bronkitis dan pleurisy di London pada 14 Mac 1883. Dia dikebumikan di Tanah Perkuburan Highgate di London. Makam asalnya adalah tulisan bukan tulisan, tetapi pada tahun 1956, Parti Komunis Britain telah melancarkan batu nisan besar, termasuk patung Marx dan tulisan “Pekerja dari Semua Tanah Bersatu,” sebuah tafsiran Anglicized dari ungkapan terkenal dalam Manifesto Komunis: Proletar dari semua negara, bersatu!.

Karya Terkenal Marx adalah manifesto Komunis yang merangkumi teori-teori Marx dan Engels mengenai sifat masyarakat dan politik dan merupakan usaha untuk menjelaskan tujuan-tujuan Marxisme, dan, kemudian, sosialisme.

Semasa menulis The Communist Manifesto, Marx dan Engels menjelaskan bagaimana mereka menganggap kapitalisme tidak berkesinambungan dan bagaimana masyarakat kapitalis yang wujud pada masa penulisannya akan digantikan oleh masyarakat sosialis.

Karl Marx mempercayai teori nilai pekerja untuk menjelaskan perbezaan relatif dalam harga pasaran. Teori ini menyatakan bahawa nilai barang ekonomi yang dihasilkan dapat diukur secara objektif dengan jumlah rata-rata jam kerja yang diperlukan untuk menghasilkannya. Dengan kata lain, jika meja memerlukan dua kali lebih lama untuk dijadikan kerusi, maka meja itu dianggap dua kali lebih berharga.

Marx memahami teori buruh lebih baik daripada pendahulunya (bahkan Adam Smith) dan sezamannya, dan mengemukakan cabaran intelektual yang dahsyat kepada ahli ekonomi laissez-faire di Das Kapital: Sekiranya barang dan perkhidmatan cenderung dijual pada nilai buruh objektif sebenar seperti yang diukur dalam buruh berjam-jam, bagaimana mana-mana kapitalis menikmati keuntungan?

Maksudnya, Marx menyimpulkan, bahawa teori kapitalis adalah dimana pekerja mendapat kurang bayaran atau terlalu banyak bekerja, dan mengeksploitasi buruh untuk menurunkan biaya pengeluaran. Walaupun jawapan Marx akhirnya terbukti tidak betul dan ahli ekonomi kemudian mengadopsi teori nilai subjektif, pernyataannya yang sederhana cukup untuk menunjukkan kelemahan logik dan andaian teori buruh; Marx secara tidak sengaja membantu mendorong revolusi pemikiran ekonomi.

Baca Juga :ย Pemilihan Timeframe Dalam Trading

Ikuti kami di Telegram : Market Demon

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.