Home » Kisah Trader Legenda Meraih Keuntungan $10 Billion

Kisah Trader Legenda Meraih Keuntungan $10 Billion

father of candlestick

Dalam artikel hari ini, kita akan menyingkap kehidupan dan warisan salah seorang trader yang paling terkenal dan anda mungkin tidak pernah mendengar namanya. Ini adalah seorang trader yang bukan sahaja membuat sejumlah besar wang dalam pasaran tetapi seseorang yang dikatakan pada dasarnya telah mencipta Price Action Trading dan Japanese Candlestick. Kebanyakan, jika tidak semua konsep teras yang kita gunakan dalam perdagangan pada hari ini datang dari beliau.

 

Munehisa Homma dikatakan telah mencapai keuntungan bersamaan $10 billion pada hari ini. Tanpa membuang masa, Mari kita telusuri sedikit sebanyak latar belakang trader yang dikenali sebagai  “God of The Market” di zamannya.

 

 

Latar Belakang Munehisa Homma

Munehisa Homma, seorang peniaga beras Jepun yang tinggal di kota Sakata antara tahun 1725 dan 1803. Dia dilahirkan dalam keluarga peniaga beras yang terkenal yang telah memperoleh sejumlah besar kekayaan sewaktu Homma dilahirkan.

 

Pada zaman remajanya, ayah Homma membiarkan beliau menjalankan sebahagian besar perniagaan beras keluarganya. Oleh kerana Homma tinggal di bandar Sakata, Homma memutuskan bahawa ia adalah idea yang baik untuk pergi dan berdagang di pertukaran beras kecil yang terletak di pelabuhan. Pertukaran beras terbesar pada waktu itu berada di bandar Osaka, tetapi ini jauh untuk Homma pergi sendiri sehingga beliau harus membuat perdagangan dengan para pedagang di pelabuhan Sakata.

 

Apabila ayah Homma meninggal dunia, keseluruhan perniagaan beras telah diserahkan kepadanya dan beliau memutuskan untuk melakukan perjalanan ke Osaka untuk pergi dan berdagang di pertukaran beras di sana. Pertukaran beras Osaka sangat berbeza dengan pertukaran Sakata dimana Homma telah berdagang sejak zaman remaja. Pada pertukaran Sakata, anda hanya boleh menjual beras di pertukaran itu dengan peniaga beras lain, tetapi di pertukaran Osaka mereka mempunyai sistem di mana anda boleh menjual beras yang sebenarnya tidak disampaikan secara fizikal lagi melalui kupon yang diberikan oleh peniaga beras. Sistem dagangan beras pada dasarnya adalah versi pertama dunia tentang apa yang kini kita ketahui hari ini sebagai pasaran niaga hadapan (Futures Market).

 

Seperti kebanyakan pedagang beras lain pada masa itu, Homma sangat berminat untuk menjual beras melalui sistem kupon ini kerana ia tidak perlu benar-benar tahu jika terdapat beras yang tersedia untuk diperdagangkan pada masa kupon penghantaran yang dinyatakan, hanya perlu tahu harga beras yang mungkin berada pada saat penghantaran ditetapkan.

 

Mulakan Dagangan Crypto Anda Disini

 

 

Mencipta Japanese Candlestick

Pada masa ini ketika Homma menemui banyak konsep perdagangan yang akhirnya menjadi terkenal, termasuk candlestick yang kita semua tahu dan gunakan dalam perdagangan kami hari ini. Corak candlestick yang dia dapati membentuk dasar utama strategi dagangannya kerana ia membenarkannya melihat psikologi keseluruhan orang di pasaran, yang memberi kelebihan besar kepada semua traders lain di pasaran. Tidak ada seorang pun yang mengetahui dengan tepat ketika Homma menemui corak-corak candlestick, tetapi dia telah menemuinya sebelum 1755, seperti pada tahun 1755 ia mengeluarkan salah satu buku perdagangan yang pertama, sebuah buku berjudul “The Fountain Of Gold The Three Monkey Record Of Money” didalamnya beliau membahas mengenai bagaimana memahami psikologi peniaga lain adalah penting jika seseorang itu mahu berjaya dalam pasaran beras. Beliau tahu ini berdasarkan corak candlestick yang beliau dapati kerana ia menunjukkan keadaan emosional para trader di pasaran.

 

Homma mendapati pola yang lebih banyak pada pasaran dan kebanyakan corak candlestick yang kita kenal hari ini berasal dari beliau . Beliau adalah orang pertama yang benar-benar mendokumentasikan semua corak yang berbeza dan memberikan definisi mengenai penampilan mereka di pasaran. Sekiranya bukan darinya, maka mengikuti dan memahami apa yang berlaku dalam pasaran hari ini akan sangat sukar. Bukan sahaja Homma yang pertama mengesan pasaran beras menggunakan carta, beliau juga merupakan trader pertama untuk mengatakan pasaran bergerak dalam trend.

 

 

Pasaran Yang Tidak Rasional

Perkara yang membuat Homma begitu berjaya, adalah hakikat bahawa dia adalah trader pertama yang menyedari bahawa pergerakan harga yang terjadi di pasaran beras bukanlah dari keputusan yang rasional dan logik seperti kebanyakan trader percaya, tetapi kerana trader membuat keputusan berdasarkan emosi seperti ketakutan dan ketamakan. Walaupun pada masa kini ini adalah konsep perdagangan yang terkenal, dulu ia memberikan Homma kelebihan yang besar terhadap rakan-rakannya, kerana beliau dapat melihat dari cartanya ketika mereka berada dalam masalah pada perdagangan mereka dan ketika mereka mungkin membuat keputusan yang beremosi pada position mereka.

 

 

Homma telah menjadi trader yang berjaya di pertukaran beras Osaka dan kerajaan Jepun mendapatkan perkhidmatannya sebagai penasihat kewangan. Kemudian dalam kehidupan Homma bekerja dengan kerajaan memimpin maharaja Jepun untuk memberinya gelaran samurai yang dihormati, salah satu penghormatan yang paling tinggi yang dapat anda capai di Jepun pada masa itu, satu pencapaian yang hebat bagi seorang lelaki yang telah bermula sebagai hanya dengan berdagang beras.

 

Baca Juga : Bill Williams Moyang Psikologi Perdagangan Moden

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: