Home » Krisis Bekalan Makanan China

Krisis Bekalan Makanan China

Pandemik, krisis geopolitik dan hujan lebat tahun lalu mungkin mengancam bekalan makanan China. Akhir-akhir ini para pegawai kerajaan telah mengulangi saranan Presiden Xi Jinping bahawa,

“Mangkuk nasi rakyat mesti dipegang teguh di tangan mereka sendiri pada setiap masa.”

Kerajaan sedang memikirkan cara untuk memastikan negara paling ramai penduduk di dunia itu cukup bekalan makanan. Pemimpin-pemimpin terdahulu ada kalanya bergelut dengan tugas ini. Puluhan juta orang Cina terkorban dalam kebuluran yang disebabkan oleh dasar merosakkan Mao Zedong pada akhir 1950-an. Malapetaka seperti itu tidak dapat dibayangkan hari ini. Tetapi perselisihan dengan Australia dan Kanada telah menyebabkan China bimbang bahawa jumlah bijirin yang banyak dibekalkan oleh kedua-dua negara mungkin suatu hari nanti akan terputus.

 

Mereka mengambil perhatian bahawa import kacang soya dari Amerika Syarikat menjunam apabila Donald Trump melancarkan perang perdagangan. Konflik di Ukraine menambah satu lagi lapisan kebimbangan. Walaupun China secara diam-diam menyokong pencerobohan Rusia dan secara tiba-tiba menarik balik sekarang terhadap gandum Rusia, pergolakan di Ukraine tetap memberi kesan kepada bekalan makanan China. Tahun lepas Ukraine membekalkan China dengan 29% daripada jagung import dan 26% daripada barli import mereka.

 

Konflik bekalan makanan

 

Krisis Bekalan Makanan

Harga makanan global meningkat walaupun sebelum perang bermula, menjejaskan bekalan bijirin dan bahan baja. Konflik itu menakutkan China atas sebab lain juga. Sekatan keras yang dikenakan ke atas Rusia oleh negara-negara Barat membuatkan China gementar bahawa mereka akan menghadapi hukuman yang sama sekiranya menyerang Taiwan. Bagaimana, pegawai kerajaan di Beijing bertanya, bolehkah China bergantung pada orang asing untuk keperluan asas mereka?

 

Rejim telah menangani kebimbangan ini dalam dua cara penting. Mereka telah menimbun makanan, atau seperti yang dikatakan pengkritik, menyimpannya. Sepanjang lima tahun yang lalu, pembelian China untuk segala-galanya daripada kacang soya hingga daging babi telah melonjak. Jabatan Pertanian Amerika Syarikat meramalkan bahawa pada pertengahan tahun ini China akan memegang 69% daripada rizab jagung dunia, 60% daripada beras dan 51% daripada gandumnya. Semua ini untuk memberi makan kepada 18% populasi dunia, iaitu penduduk China.

 

Tahun lepas, seorang pegawai kerajaan China berkata bahawa bekalan bijirin negara itu tinggi mengikut sejarah dan mereka mempunyai gandum yang mencukupi untuk memenuhi permintaan selama 18 bulan. Pembelian besar China telah menaikkan harga global. Dalam jangka panjang, China mungkin berharap untuk mempelbagaikan pembekalnya. Ini akan menjadi sukar. China juga cuba untuk berdikari. Satu penanda aras menyeru pengeluar China untuk memenuhi 95% permintaan negara untuk bijirin asas.

 

Pada nasi, mereka lulus. Pada sorgum dan barli, mereka gagal. Tanaman yang diubah suai secara genetik mungkin dapat membantu. Kerajaan China menggemari teknologi itu, tetapi lambat memperkenalkannya kerana kebimbangan orang ramai.

 

Baca juga : Kenapa Kos Perang Semakin Meningkat?

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Konflik bekalan makanan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.