Home » Apa Berlaku Apabila Negara Muflis?

Apa Berlaku Apabila Negara Muflis?

Individual atau perniagaan yang tidak lagi mampu membayar hutang mereka boleh diisytiharkan muflis. Ini bermakna terdapat sitaan terhadap aset mereka dan mereka akan kehilangan kawalan ke atas harta yang mereka miliki. Secara praktikal, keputusan drastik seperti ini bukan berlaku dalam sekelip mata. Pelan ansuran selalunya dipersetujui terlebih dahulu apabila hutang tidak dapat diselesaikan tepat pada masanya.

 

Walau bagaimanapun, jika itu tidak menyelesaikan masalah, baru terdapat risiko muflis. Sesiapa yang diisytiharkan muflis pada dasarnya boleh memulakan aktiviti perniagaan baru walaupun ini mungkin dilarang oleh mahkamah. Walaupun individu dan perniagaan kadang-kadang atau terpaksa berputus asa dan mengisytiharkan mereka muflis, ia agak rumit bagi sesebuah negara.

 

Muflis Tetapi Tidak Benar-Benar Muflis

Peluang ini berlaku agak kecil. Namun begitu, negara boleh muflis, malah beberapa kali. Negara-negara seperti Ecuador, Venezuela, Brazil, Costa Rica, Uruguay, dan Argentina masing-masing telah muflis sekurang-kurangnya sembilan kali dalam tempoh 200 tahun yang lalu. Perbezaan utama berbanding perniagaan dan individu ialah kebankrapan sesebuah negara ialah kebankrapan teknikal, juga disebut sebagai kemungkiran atau lalai (default).

 

Pada masa lalu, negara yang muflis dipaksa oleh negara lain untuk menyerahkan wilayah mereka, tetapi peraturan permainan pada zaman ini telah berubah. Apabila sesebuah negara berada dalam situasi default, harta awam tidak boleh dirampas oleh pemiutang, dan negara juga tidak boleh dipaksa membayar dengan dana yang tidak dimilikinya. Keadaannya agak berbeza bagi aset negara yang terletak di luar negara. Sebagai contoh, pada tahun 2012, sebuah kapal tentera laut Argentina telah dirampas di Ghana apabila Argentina mengalami default.

 

Siapa Yang Menyelesaikan Semuanya?

Jika sesebuah negara tidak lagi mampu membayar hutangnya, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) biasanya akan mengambil bahagian. Sebagai contoh dengan menghapuskan sebahagian daripada hutang kerajaan atau menyediakan pinjaman kecemasan. Sudah tentu, semua ini tertakluk kepada syarat. Negara yang muflis diwajibkan untuk melaksanakan penyusunan semula besar-besaran kewangan awamnya. Lebih-lebih lagi, hapus kira oleh IMF tidak semestinya bermakna semua pemiutang akan bersetuju. Jika IMF menghapus kira hutang untuk sebuah negara, ia jelas bermakna kerugian kewangan (yang mungkin teruk) bagi negara lain.

 

Selepas banyak perundangan dan diplomatik bolak-balik, bagaimanapun, penyelesaian sentiasa muncul, seperti berlaku dengan bailout Greece. Pada tahun 2021, negara tidak lagi dibenarkan muflis. Terlalu banyak yang dipertaruhkan untuk perkara ini berlaku. Pergerakan modal, pelaburan, kepentingan kewangan dan geopolitik serta banyak lagi akan turut mempengaruhi negara lain. Ekonomi global sangat terjalin rapat sehingga kebankrapan akan mencetuskan tindak balas berantai. Maka penyelesaian kreatif perlu dicari.

 

Adakah Ini Bermakna Sesebuah Negara Boleh Terus Mengumpul Hutang?

Pada dasarnya, ya, tetapi negara dan khususnya penduduk dan usahawannya, akan menanggung bil, kerana pinjaman kecemasan dan penstrukturan semula hutang masing-masing mempunyai kos. Sesebuah negara yang bermasalah akan berada di bawah beberapa jenis penyeliaan dan hanya akan mendapat lebih banyak wang jika mereka menstrukturkan semula hutangnya. Sudah tentu, ini memberi kesan besar kepada mereka yang tinggal, bekerja dan berniaga di sana.

 

Lagipun, penstrukturan semula biasanya sinonim dengan kenaikan cukai, peningkatan kemiskinan dan pengangguran, huru-hara serta kehilangan kuasa beli. Beginilah cara rakyat membayar hutang untuk pengurusan yang teruk oleh kerajaan mereka.

 

Baca juga : Hubungan Antara Kadar Faedah Dan Mata Wang

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Dapatkan 30 USD Percuma

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.