Home » Pengurusan Risiko Dalam Trading

Pengurusan Risiko Dalam Trading

risk management dalam trading.

 

Sistem perdagangan yang baik memberikan keuntungan yang lebih besar daripada kerugian dalam jangka masa tertentu, tetapi sistem yang dirancang dengan teliti tidak menjamin kejayaan dalam setiap perdagangan. Tidak ada sistem yang dapat memastikan anda tidak akan mengalami kerugian. Ketidakupayaan untuk menguruskan kerugian adalah salah satu masalah yang paling teruk dalam perdagangan. Amatur kebiasaanya membiarkan kurugian semakin banyak dan membiarkan market sendiri mengambil profit dari mereka hasil daripada trade mereka sebelum ini. Ini adalah sifat manusia itu sendiri dimana mereka akan mengambil keuntungan dengan cepat tetapi menunggu kehilangan hasil perdagangan mereka. Untuk menjadi trader yang berjaya, anda perlu mempelajari peraturan dalam pengurusan risiko dan menerapkannya dengan disiplin.

 

Risiko atau Kerugian Dalam Trading

Kita menganalisis pasaran bagi mengenal pasti trend. Berhati-hati untuk tidak menjadi terlalu yakin ketika menjangkakan harga masa depan. Masa depan pada asasnya tidak dapat diketahui. Apabila kita membuat order samada sell atau buy, kebanyakan amatur selalu mengharapkan posisi mereka akan meraih keuntungan, Sebagai trader kita tidak boleh menggunakan istilah “jangka” kerana kemungkinan besar boleh berlaku price ke arah yang bertentangan dengan posisi yang dibuka. Apa yang perlu anda lakukan adalah bertindak balas dengan keadaaan pasaran bukan meramal harga pasaran. Bagi seorang profesional dalam menguruskan perdagangannya, mereka selalu menitikberatkan risiko atau lebih dikenali sebagai “risiko perniagaan”. Ini bererti bahawa jumlah yang ditanggungnya akibat kerugian adalah sedikit. Kerugian boleh mengancam kesihatan akaun dan oleh itu anda mesti membuat garis yang jelas antara risiko dan kerugian sebagai trader.

 

Trade yang terancang juga boleh terdedah dengan kerugian kerana pasaran itu sendiri adalah tidak menentu. Bahkan analisis terbaik dan penyediaan perdagangan yang paling jelas tidak dapat mencegah kerugian daripada berlaku. Apa yang boleh anda kawal adalah risiko. Anda perlu mengawal risiko dengan menguruskan ukuran perdagangan anda dan meletakkan stop loss. Ini adalah cara bagaimana anda hendak mengurangkan kerugian dalam pasaran agar ia tidak melumpuhkan akaun anda, dan akaun anda boleh bertahan dalam jangka masa yang lama. Setiap tinjauan prestasi menunjukkan bahawa satu kerugian besar atau sebilangan kecil kerugian boleh menyebabkan sebahagian besar kerosakan pada akaun. Sekiranya anda mengikuti peraturan pengurusan risiko, anda akan segera keluar dari bahaya daripada menunggu dan berdoa agar pasaran berubah dan ini berlaku pada kebanyakan amatur.

 

Pasaran dapat menyingkirkan akaun dengan satu kerugian yang menakutkan dengan berkesan dan membuatkan pemain pasaran keluar dari permainan. Sama juga seperti akaun jika dibiarkan dengan siri rantaian loss sudah tentu akaun anda tidak akan bertahan lama dan seterusnya akan MC(margin call). Dua tonggak utama dalam pengurusan wang iaitu peraturan 2%. Terdapat dua cara cepat untuk merosakkan akaun dengan tidak menggunakan stop loss dan melakukan perdagangan yang terlalu besar dari ukuran akaun anda. Disini akan membincangkan prinsip dan peraturan kawalan risiko dengan lebih terperinci bagi panduan untuk anda dan penulisan kali akan memfokuskan pada peraturan 2% yang diguna pakai oleh kebanyakan professional trader.

 

 

Peraturan Dua Peratus

Peraturan 2% melarang anda mempertaruhkan lebih dari 2% akaun anda pada mana-mana perdagangan tunggal (1 trade). Contohnya, jika anda mempunyai $ 50,000 dalam akaun anda, Peraturan 2% menghadkan risiko maksimum anda untuk sebarang perdagangan kepada $ 1,000. Ini bukan ukuran perdagangan anda – ini adalah jumlah yang anda risikokan iaini berdasarkan jarak dari entry ke stop loss anda. Katakan anda memutuskan untuk membeli saham dengan harga $ 40 dan stop loss pada $ 38, tepat di bawah support. Anda dialu-alukan untuk memperdagangkan lebih sedikit unit saham. Anda tidak perlu menggunakan maksimum risiko(2%) pada setiap trade.

 

Analisis pasaran yang baik tidak akan menjadikan anda pemenang. Keupayaan untuk mencari trade yang terbaik tidak akan menjamin kejayaan. Sistem perdagangan yang baik akan memberi anda kelebihan dalam jangka masa panjang. Seorang trader profesional menjangka samaada mereka untung ataupun rugi semasa pada akhir bulan atau pertengahan bulan, tetapi jika ditanya kepadanya adakah dia akan menjana wang untuk trade berikutnya professional akan jawab dia tidak tahu. Itulah sebabnya dia menggunakan stop loss : untuk mencegah negatif trade dari merosakkan akaunnya. Dengan membuat analisis teknikal ianya dapat membantu dalam menentukan tempat untuk stop loss, yang berfungsi sebagai meminimakan kerugian anda. Yang paling penting peraturan 2% ini adalah untuk menghadkan pendedahan anda pada sebarang trade kepada tidak lebih 2% daripada akaun anda.

 

Trader yang baik cenderung untuk kekal jauh di bawah had 2%. Cuba ambil risiko kurang dari 2% kerana 2% merupakan tahap maksimum yang anda boleh ambil yang berdasarkan saiz akaun anda. Ukur ekuiti akaun anda pada hari pertama setiap bulan. Sekiranya anda memulakan sebulan dengan $ 100,000 dalam akaun anda, Peraturan 2% membolehkan anda mengambil risiko maksimum $ 2,000 pada setiap perdagangan.Sekiranya anda mempunyai $ 105,000 dalam akaun anda, Peraturan 2% membenarkan anda untuk mempertaruhkan $ 2,100 setiap trade yang anda buat. Sekiranya anda menghadapi bulan yang kurang menguntungkan dan ekuiti anda jatuh kepada $ 95,000, Peraturan 2% ini akan menetapkan maksimum risiko yang dibenarkan pada $ 1,900 setiap perdagangan untuk bulan berikutnya. Peraturan 2% mengaitkan ukuran perdagangan anda mengikut prestasi anda dan juga ukuran akaun anda.

 

Baca juga : Strategi Perdagangan Richard Wyckoff

Ikuti kami di twitter : Market Demon

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.