Home » Pilihan Raya Presiden Perancis 2022

Pilihan Raya Presiden Perancis 2022

Perancis nampaknya akan memilih semula Emmanuel Macron tetapi persaingan menentang Marine Le Pen jauh lebih sengit berbanding pilihan raya presiden sebelum ini. Pada 6 April 2016, seorang bekas jurubank pelaburan berusia 38 tahun, dua tahun sebelumnya dilantik sebagai menteri dalam kerajaan Sosialis Perancis telah mengumumkan bahawa beliau mahu mengubah landskap politik Perancis. Berdiri di hadapan penonton di bandar asalnya Amiens, beliau mengisytiharkan bahawa sudah tiba masanya untuk gerakan politik yang tidak cenderung sama ada kiri mahupun kanan. Peristiwa itu menjadi bualan kelas politik Perancis. Menurut Brigitte Foure, datuk bandar Amiens :

 

“Pada masa itu kami tidak tahu sama ada Emmanuel Macron akan bertanding jawatan presiden.”

 

 

 

Pada Mei 2017, Macron memenangi jawatan pertamanya yang dipilih melalui pilihan raya, meninggalkan parti Gaullist dan Sosialis serta mengalahkan Marine Le Pen dari National Front, seterusnya menduduki kerusi presiden republik itu. Gerakan politik pimpinan Macron, La République en Marche, menguasai 53% kerusi dalam Dewan Negara. La République en Marche juga dikenali dengan nama rasminya Association pour le renouvellement de la vie politique (Persatuan Pembaharuan Politik), merupakan sebuah parti politik berfahaman tengah, liberal dan sosial-liberal.

 

Dengan menguasai ruang tengah yang luas, dan meminjam bakat daripada kedua-dua Parti Sosialis dan Republikan, Macron telah mencapai banyak kejayaan dalam tempoh lima tahun sejak pilihan raya. Apabila beliau kembali ke pemilihan, pusingan pertama pilihan raya presiden adalah pada 10 April, dengan dua calon yang mendapat undian terbanyak kemudian bersaing antara satu sama lain dalam pusingan kedua, dua minggu kemudian.

 

Kejayaan Presiden Emmanuel Macron

Macron mempunyai kelebihan. Beliau nampaknya akan menjadi presiden Perancis pertama yang memenangi pilihan raya semula sambil menguasai majoriti di parlimen, sejak pentadbiran Charles de Gaulle pada 1965. Tetapi pilihan raya juga menunjukkan sisi yang merisaukan di mana Macron menaikkan sistem parti, daya tahan yang melampau. Salah satu perkara yang luar biasa pada tahun 2017 ialah kedua-dua parti arus perdana hanya berjaya meraih 26% undian pusingan pertama antara mereka. Situasi mereka mungkin lebih teruk kali ini.

 

Mulai 6 April, tinjauan pendapat mencadangkan bahawa Valérie Pécresse, dari Republican (centre-right), dan Anne Hidalgo dari Sosialis akan memperoleh 11% undi sahaja. Tiga populis radikal, Le Pen dan Eric Zemmour di sebelah kanan, dan Jean-Luc Mélenchon di sebelah kiri, akan mengecilkan angka ini dengan gabungan 46%. Kemenangan Macron pada 2017 sebahagiannya disebabkan oleh kejayaan menyingkirkan pemimpin arus perdana daripada pusingan kedua. Mandat pertama Macron dilihat sebagai sesuatu yang berjaya. Satu bentuk penggubalan dasar pasca partisan yang pragmatik telah mendorong pelbagai pembaharuan seperti :

 

  1. Cukai yang lebih rendah
  2. Pasaran buruh yang lebih fleksibel
  3. Latihan dan pendidikan awal yang lebih baik
  4. IVF untuk pasangan sejenis

 

Politik parlimen telah menjadi lebih konsensual. Hampir tiada pemberontakan di parlimen. Keharmonian sedemikian telah memungkinkan, antara lain, pelan pemulihan pasca-covid yang menyaksikan ekonomi Perancis pulih ke tahap pra-pandemik dengan lebih cepat berbanding mana-mana negara G7 yang lain selain Amerika Syarikat. Sebahagian dari hasil kejayaan Macron boleh dilihat di Amiens, tempat asalnya, sebuah bandar di utara Perancis. Kadar pengangguran telah jatuh. Pendidikan taksa kini wajib dan percuma untuk semua dari usia tiga tahun. Di kawasan kejiranan yang lebih miskin, sarapan percuma menjadi sebahagian daripada janji Macron untuk menangani ketidaksamaan bersama pendidikan yang lebih baik.

 

Perniagaan baru telah membuka pintu mereka dan beberapa perniagaan sedia ada telah berkembang. Amazon telah membina pusat pengedaran di pinggir bandar, menggaji lebih 1,000 orang pekerja dalam kalangan penduduk Perancis. Menurut datuk bandar, Brigitte Foure :

 

“Sejak lima tahun yang lalu, aktiviti ekonomi benar-benar berkembang di Amiens.”

 

Kempen Pilihan Raya Presiden 2017

Selain itu, sebuah syarikat startup yang dipanggil Ynsect, yang membiak dan memproses serangga untuk makanan haiwan dan baja, sedang membina ladang cacing terbesar di dunia. Salah satu peristiwa ikonik kempen 2017 ialah apabila Macron berhadapan dengan kesatuan sekerja yang berang. Mereka telah membakar tayar di luar kilang Whirlpool di Amiens. Kilang tersebut menghadapi penutupan. Calon presiden meluangkan masa hampir sejam menggesa mereka supaya tidak mempercayai janji kosong yang ditawarkan oleh orang-orang seperti Le Pen. Macron dengan tenang berkata beliau tidak boleh berjanji dapat menyelamatkan pekerjaan yang bakal hilang tetapi beliau akan mencuba.

 

Dua kali pemilik baru berjanji untuk mengekalkan kilang itu. Dua kali mereka gagal. Kurang separuh daripada 280 bekas pekerja telah mendapat pekerjaan di tempat lain. Bekerja di gudang pengedaran tidak sama seperti bekerja di lantai kilang. Secara sosial, penutupan kilang itu telah memberi kesan kepada ramai orang. Kekecewaan dalam kalangan pekerja kolar biru dan bergaji rendah adalah salah satu sebab undi populis tidak hilang. Satu-satunya pilihan paling popular untuk pengundi kolar biru ialah dengan menyokong Le Pen.

 

Baca juga : Kenapa Kos Perang Semakin Meningkat?

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Bagaimana Kadar Faedah Mempengaruhi Nilai Mata Wang

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.