Home » Saham Perisian Yang Mempunyai Hubungan Dengan Kerajaan US

Saham Perisian Yang Mempunyai Hubungan Dengan Kerajaan US

Palantir (NYSE:PLTR) mengatasi prestasi S&P 500 dan dijangka akan terus tumbuh pada kadar sedarhana hingga 2025. Palantir adalah sebuah syarikat yang tidak semua orang pernah dengar. Ini adalah sebuah syarikat yang sebenarnya, beberapa tahun lalu agak berahsia tentang apa yang mereka jalankan. Apa yang Palantir jalankan ialah, jika kerajaan Amerika Syarikat sedang menjejak pengganas, mereka perlu mendapatkan maklumat dari semua agensi berbeza di seluruh Jabatan Pertahanan, Keselamatan Dalam Negeri, CIA dan FBI.

 

Agensi dan jabatan ini tidak berkomunikasi dengan begitu baik antara satu sama lain. Apa yang dilakukan oleh perisian Palantir ialah ia mengumpulkan semua data dari tempat berbeza dan ia menggunakan AI untuk menghuraikan data. Palantir boleh mengambil maklumat yang berbeza seperti sewa van dan tiket penerbangan yang mungkin mempunyai petunjuk yang diperlukan dan pembelian komponen yang boleh digunakan untuk membuat bahan letupan.

 

Kenapa Palantir penting?

Mereka bukan sahaja dapat membangunkan perisian ini untuk digunakan oleh kerajaan Amerika Syarikat dan sekutunya, tetapi mereka juga membangunkan segmen lain yang boleh digunakan oleh pelanggan dalam perusahaan dan perniagaan. Palantir mampu mengumpul semua data, menyatukannya, menggunakan AI, melombong data dan membuat analisis supaya ia dapat memberikan cerapan yang boleh membantu perniagaan.

 

Palantir kini melakukan penyenaraian langsung, maksudnya syarikat tidak perlu mengumpul modal. Mereka telah mengatasi prestasi S&P 500 sejak tarikh IPOnya pada September 2020. Kini, pendapatan syarikat meningkat 34% tahun ke tahun pada suku terbaru. Ambil perhatian, walaupun hasil kerajaan naik 26%, hasil komersial juga naik 132%. Itu sangat penting untuk tesis pelaburan jangka panjang, ini kerana salah satu kebimbangan pelabur awal adalah Palantir memperoleh sebahagian besar hasil daripada kerajaan.

 

Memandangkan Palantir telah berkembang menjadi komersil, mereka sebenarnya telah mengatasi hasil kerajaan. Kini syarikat masih mengalami kerugian daripada kos operasi walaupun mereka bertambah baik dari tahun ke tahun. Tetapi aliran tunai positif dan aliran tunai diseleraskan lebih tinggi. Sebahagian daripada faktor Palantir mengalami kerugian adalah disebabkan oleh kos operasi kerana mereka mempunyai banyak pampasan berasaskan saham, yang merupakan sesuatu yang pelabur perlu ketahui dan awasi.

 

Akhir sekali, jika anda melihat beberapa metrik yang menunjukkan operasi syarikat, jumlah pelanggannya meningkat 71% tahun ke tahun tetapi pelanggan komersial meningkat 200%. Kadar pengekalan dolar bersih yang mengukur perbelanjaan semasa oleh pelanggan pada asas tahun ke tahun ialah 131%, bermakna pelanggan sedia ada membelanjakan 31% lebih banyak daripada yang mereka lakukan pada tahun sebelumnya. Palantir dijangkakan akan terus tumbuh pada kadar yang sederhana hingga 2025, pada asasnya kira-kira 30% pertumbuhan.

 

Baca juga : Tips Pelaburan Dari Pelabur Legenda

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon 

Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

Dapatkan $30 Percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published.