Home » Sejarah Emas Dalam Ekonomi Dunia

Sejarah Emas Dalam Ekonomi Dunia

Peranan Emas Sebagai Matawang


matawang emas
Gambar 1.0 : matawang emas lama

Emas dalam sejarah peradaban dunia telah lama menjadi fungsi dalam mata wang.  Selepas Perang Dunia Kedua. Dalam sejarah peranan emas sebagai mata wang yang penting dalam ekosistem dunia dalam pembentukan “ekonomi“. 

 

Antara  sejarah emas.

  • Sistem piawaian emas
  • Sistem Bretton Woods
  • Emas Perhiasan

 

Pada penghujung Perang Dunia Kedua,   sistem  Bretton Woods dan sistem kadar pertukaran wang tetap telah di wujudkan pada tahun 1971. Dimana ia menggantikan sistem piawaian emas yang telah lama diguna.

 

 

Piawaian Emas Klasik

Hampir keseluruhan negara telah menggunakan Sistem Piawaian Emas klasik untuk membaiki nilai mata wang  mereka. Dari segi jumlah emas mahupun “pertukaran” nilai mata wang pada emas yang ada pada sebuah negara. Dalam Sistem Piawaian Emas  pertukaran emas kepada wang domestik terlalu bebas sehingga tiada halangan dalam mengimport atau mengeksport emas kemana sahaja.  Duit emas juga dikategorikan sebagai mata wang domestic, ini termasuk penggunaan besi dan wang kertas. memandangkan setiap mata wang ditetapkan dari segi emas. kadar pertukaran mata wang yang mengambil bahagian juga ditetapkan

 

duit emas
 Gambar 1.1 : Jenis Mata Wang

Sistem Bretton Woods

Secara jelasnya sebelum Perang Dunia Kedua tamat, satu sistem baru  diperlukan bagi menggantikan Sistem Piawaian Emas. Perangkaan bagi menggantikan sistem piawaian emas telah dirangka dalam Persidangan Bretton Woods di US pada tahun 1944.Sistem Bretton Woods telah menjadikan mata wang dolar sebagai pusat dalam politik US dan penguasaan ekonomi dunia. Selepas huru hara yang berlaku dalam peperangan, US ingin mencari kestabilan ekonomi, dengan kadar pertukaran tetap  yang  dilihat penting dalam perdagangan ekonomi dan lebih fleksibiliti dari Piawaian Emas Klasik yang telah lama digunakan.

 

Sistem Bretton Woods itu telah dirangka dan menetapkan emas pada harga US$35 per auns, manakala mata wang yang lain telah ditetapkan pada satu harga dan boleh berubah kadar harga pada tukaran mata wang dolar. Tidak seperti Piawaian Emas Klasik, dimana kawalan keatas modal yang digunakan membolehkan kerajaan merangsang ekonomi tanpa denda dalam pasaran kewangan.

 

Gambar 1.3 : Bretton Woods

Perhiasan Emas

Sepanjang sejarah emas, emas telah dihargai dengan keindahan dan kecantikan zaman berzaman. Terdapat juga budaya pada zaman dahulu dimana emas dijadikan lambang atau simbol sebagai matahari sebab kilauan emas yang bersinar.    Emas yang berwarna kuning merupakan emas yang paling popular dan mempunyai pelbagai bentuk saiz dan jenis sehingga kini

 

 

Dapatkan 30 Usd Trade Bonus

Ikuti Kami Di Twitter : Market Demon
Ikuti Kami Di Telegram : Market Demon

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.