Home » The Seven Sisters: Syarikat Minyak Terbesar Dunia

The Seven Sisters: Syarikat Minyak Terbesar Dunia

The Seven Sisters: Syarikat Minyak Besar Dunia

“Oilmen are like cats; you can never tell from the sound of them whether they are fighting or making love” – Calouste Gulbenkian

1. Syarikat Minyak Anglo-Iran (sekarang BP)
2. Gulf oil
3. Royal Dutch Shell
4. Syarikat Minyak Standard California
5. Syarikat Minyak Standard New Jersey
6. Syarikat Minyak Standard New York
7. Texaco

 

The Seven Sisters merupakan tujuh syarikat minyak dimana lima merupakan syarikat Amerika, satu Inggeris, satu Anglo-Belanda – semuanya merupakan kuasa besar dalam industri minyak sebelum tahun 20an. Ini termasuk keturunan Rockefeller’s Standard Oil, yang berperanan penting dalam industri ini. Tetapi tujuh syarikat ini yang mendominasi perniagaan minyak dunia pada dekad-dekad berikutnya, dan menjadi sebuah organisasi perindustrian baru dalam beberapa aspek, pelopor syarikat multinasional moden. Masing-masing dari syarikat ini berkembang menjadi syarikat minyak bersepadu yang mengendalikan tidak hanya pengeluaran unutk kegunaan sendiri, tetapi juga dikeluarkan untuk pengangkutan, pengedaran dan pemasaran.

 

Mempunyai kapal tangki mereka sendiri, syarikat- syarikat ini dapat beroperasi di seluruh dunia dalam setiap sektor industri, dari perniagaan dan pengeluaran di tapak pengeluaran minyak, hingga aktiviti menjual di pam minyak atau di kilang-kilang. Terdapat banyak tanda-tanda bahawa tujuh syarikat itu bersaing dalam menjual produk mereka. Antara nama teratas yang memonopoli pasaran ketika itu ialah Standard, Gulf atau Texaco yang menjadi popular di kalangan pengguna. Nama Seven Sisters, sinonim umpama hubungan adik beradik perempuan, mereka bertengkar dan bersaing antara satu sama lain, tetapi masih mempertahankan antara satu sama lain apabila dicabar oleh syarikat luar. Syarikat-syarikat Amerika telah memulakan pengeluaran mereka yang berpusat di negara mereka sendiri, dan pemerintah mereka lebih mementingkan pengguna daripada keselamatan negara.

 

Tetapi ketika masa depan minyak di Amerika menjadi semakin tidak menentu, syarikat-syarikat ini mulai mencari minyak di luar negara bagi mendapatkan bekalan minyak dan terjadilah hubungan diplomasi antara negara-negara lain yang mempunyai minyak. Oleh itu, hubungan antara ibu pejabat syarikat minyak dan Washington menjadi semakin rapat. Perang Dunia Pertama membuat semua pemerintah barat menyedari betapa pentingnya minyak untuk mereka terus bertahan dan menyebabkan apa yang disebut ‘diplomasi oleaginous.’ Tangki dan kapal tangki minyak sangat penting untuk bekalan. “Minyak,” kata Clemenceau, “minyak sama pentingnya dengan darah.” “Kita mesti mempunyai minyak,” kata Foch pula, “kita perlu ada minyak atau kita akan kalah dalam perang.” “Melambung ke kemenangan dalam gelombang minyak.”

 

Di Jerman sangat sedikit dalam pengeluaran minyak, sementara Britain mendapat akses ke minyak Parsi dari BP di Abadan, dan minyak Shell dari Mexico dan Hindia Timur. Tetapi sejauh ini sumber bekalan terbesar adalah Amerika dan 80 peratus daripada semua bekalan minyak sekutu berasal dari Amerika Syarikat. Seperempat dari semua minyak sekutu berasal dari satu syarikat: iaitu Exxon. Selepas perang, Amerika Syarikat masih dengan mudah menjadi pengeluar minyak terkemuka di dunia dan merupakan pengguna terbesar. Pada tahun-tahun pasca perang terjadi berlaku  peningkatan permintaan baru, dengan peningkatan kenderaan dan pembangunan gaya hidup baru yang berdasarkan minyak murah.

 

Ikuti Market demon di Twitter : Market Demon

Baca juga : Karl Marx Pengasas Kapitalisme Dan komunisme

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.