Home » U.S Economic Indicators | Analisis Fundamental Bahagian II

U.S Economic Indicators | Analisis Fundamental Bahagian II

Ini adalah sambungan dari artikel sebelum ini, U.S. Economic Indicators | Analisis Fundamental. Amerika Syarikat merupakan ekonomi terbesar dan paling kompleks di dunia. Tidak ada satu indikator yang dapat memberikan gambaran lengkap mengenai apa yang sedang dicapai oleh ekonomi. Juga tidak ada cara yang mudah untuk mengukur masa depan ekonomi. Paling baik, setiap indikator dapat memberi anda gambaran mengenai keadaan dalam sektor tertentu ekonomi dan pada waktu tertentu.

 

Apabila anda mengumpulkan maklumat ini, ia harus memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai bagaimana ekonomi sedang maju dan memberikan petunjuk ke arah mana ia sedang tuju. Namun, walaupun anda meluangkan masa untuk menyerap dan menghadam setiap maklumat ekonomi dan memantau setiap teka-teki dalam indikator, jangan berharap untuk menemui formula bola kristal yang dapat meramalkan consumer spending, inflation, interest rate dan lain-lain dengan sendiri pada bulan-bulan akan datang.

 

Ini kerana terdapat beberapa peringatan penting ketika berurusan dengan indikator ekonomi. Pertama, ia sering gagal melukis gambaran ekonomi yang konsisten. Perbezaan indikator dapat memberikan isyarat berlawanan. Satu indikator boleh menunjukkan keadaan ekonomi bertambah baik, sementara indikator yang lain boleh menunjukkan kemerosotan. Sebagai contoh, kerajaan mungkin melaporkan penurunan unemployment rate, biasanya menjadi tanda kenaikan ekonomi. Namun, tinjauan data yang lain mungkin menunjukkan satu atau dua hari kemudian syarikat-syarikat memberhentikan pekerja dalam jumlah yang ramai.

 

Kerajaan persekutuan dan kumpulan swasta menerbitkan puluhan laporan ekonomi secara mingguan, bulanan atau suku tahunan. Masing-masing adalah barometer yang mengukur aktiviti dalam segmen tertentu ekonomi Amerika Syarikat. Dengan mengikuti indikator ini, seseorang dapat memperoleh bacaan terkini mengenai kesihatan ekonomi dan petunjuk berharga ke mana hala tuju ekonomi.

 

 

 

 

Kekeliruan tidak berhenti di situ. Komplikasi lain adalah orang ramai boleh bersikap berlawanan dengan intuisi. Lihat dua laporan yang berkaitan :

 

1. Consumer confidence
2. Consumer spending

 

Consumer confidence mengukur mood pembeli berpotensi, jika mereka optimis dengan ekonomi, mereka akan berbelanja lebih banyak. Sekiranya terdapat kesuraman dan ketidakpastian yang meluas mengenai masa depan ekonomi, ia akan mendorong pembeli untuk mengurangkan perbelanjaan mereka dan berjimat cermat. Namun, itu bukan realiti di dunia nyata.

 

Semasa kemelesetan pada tahun 2001, consumer confidence merosot sepanjang tahun, mencapai tahap yang tidak pernah dilihat dalam tempoh beberapa tahun. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan dalam pembelian rumah dan kenderaan. Kecenderungan untuk berbelanja boleh dipengaruhi oleh banyak faktor termasuk :

 

1. Personal income growth
2. Job security
3. Interest rate
4. Peningkatan kekayaan
5. Pemilikan saham dan bon

 

Perincian statistik merangkumi pelbagai kelompok masyarakat, dari pengurus wang profesional hingga ibu-ibu yang bekerja sambilan di pasaran. Jadi, bagaimana kita dapat mengetahui indikator mana yang patut dipantau dan indikator mana yang perlu diabaikan? Bagaimana pelabur menggunakan indikator ekonomi untuk membantu memilih saham dan bon yang akan dibeli dan dijual?

 

Ukuran apa yang harus diikuti oleh peramal perniagaan untuk mengetahui arah aliran ekonomi yang akan datang? Petunjuk apa yang sesuai digunakan oleh ketua korporat untuk memutuskan sama ada akan menggaji pekerja baru atau melabur dalam peralatan baru?

 

Nantikan sambungan dalam bahagian III (Economic Indicators Paling Berpengaruh)

Baca juga : U.S Economic Indicators | Analisis Fundamental Bahagian I

Ikuti kami di Telegram : Market Demon

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.